Scrie-mi 24/7

contact@adrianmiu.com

Întrebări Frecvente

Ce este coachingul?

Coachingul este o relaţie de parteneriat dintre un Coach Profesionist şi un individ sau o echipă care are ca scop definirea şi apoi atingerea unui obiectiv relevant prin dezvoltarea de abilităţi, schimbarea de obiceiuri sau întreprinderea unor acţiuni care vor duce către realizarea acestuia.

Mai pe scurt coachingul te ajută să obţii ce vrei de la viaţă.

Cât durează o întâlnire de coaching?

O oră. Deşi uneori poate depăşi cu 10 minute dacă este nevoie pentru o încheiere adecvată, adică dacă ne lungim la discuţii.

Cât durează un proces de coaching?

Un proces de coaching durează în media 6-10 întâlniri pentru atingerea unui obiectiv realist. Desigur relaţia poate dura mai mult dacă pe parcurs se schimbă obiectivul sau, odată atins obiectivul iniţial, se stabileşte un nou obiectiv.

Ce se întâmplă în cadrul unei întâlniri de coaching?

Individul sau echipa ghidează conversaţia în funcţie de problema, ambiţia sau aspiraţia actuală în timp ce coach-ul ascultă, împărtăşeşte observaţii cât şi principii şi metode care ajută la definirea acţiunilor de care este nevoie pentru atingerea obiectivului. Acţiunile, ca să fie clar din start, vor fi întreprinse de către cel, cea sau cei, cele care îşi doresc să facă schimbarea.

Cât costă o şedintă de coaching?

În mod normal o şedinţă de coaching costa 350 de lei, însă preţul variază dacă se contractează de la început un număr mai mare de întâlniri sau dacă este vorba de o echipă şi nu de un individ. Detaliile se vor discuta în cadrul întâlnirii de cunoaştere.

Deşi poate părea mult, este important de înţeles că dacă preţul este prea mic sau gratuit coachingul nu va funcţiona deoarece implicarea ta este crucială în proces iar implicarea este direct proporţională cu valoarea percepută. Altfel spus cât dai atâta face.

Este coachingul potrivit pentru mine?

Scrie-mi şi hai să aflăm împreună.

Pot să-mi schimb obiectivul într-un proces de coaching?

Absolut, procesul de coaching este ghidat de tine. Poţi să schimbi obiectivul de câte ori doreşti, însă fiecare schimbare trebuie discutată şi definită pentru a înţelege exact de ce o facem şi care sunt consecinţele ei.

Unde se vor întâmpla întâlnirile de coaching?

Locul preferat este în online, deoarece permite un program flexibil şi scade şansele de amânare sau anulare a şedinţelor.

Al doilea loc preferat este undeva în natura. Un parc, o pădure, un lac sau orice alt loc unde se poate găsi un loc privat de discuţie.
În biroul coach-ului. Dacă natura este neprimitoare (ploua, ninge sau e soare cu dinţi), atunci ne vom întâlnii într-un birou din zona centrală.
Varianta descurajată este la tine în birou, deoarece mintea funcţionează diferit atunci când îi schimbi mediul. Desigur, dacă insişti se poate şi acolo.

Pot să închei o relaţie de coaching?

Oricând doreşti. Dacă procesul nu îţi aduce valoare este chiar recomandat să îl încheiem. Asta trebuie discutat însă în cadrul unei întâlniri şi se întâmplă după cel puţin o săptămână de la luarea deciziei astfel ca procesul să se poată încheia într-un mod bun.

Ce metodă de coaching abordezi?

Metoda standard folosită în cadrul fiecărei întâlniri este GROW (Goal, Reality, Options, Will). Iar ca abordare folosesc coachingul socratic.

Însă în funcţie de obiectiv şi starea ta din ziua aceea voi propune şi alte tehnici din Possibility Management, CBT, NLP, Playfight, Jocuri de rol, Sociodrama şi altele. Orice propunere este prezentată în prealabil ca tu să decizi dacă vrei să îi dăm curs.

Cum este un coach diferit de alţi profesionişti?

Mentorul
Mentorul este o persoană cu o specializare sau experienţă vastă într-un anumit domeniu care te ghidează să te dezvolţi în acelaşi domeniu ca el.

Un coach nu este nevoie să fie expert în domeniul obiectivului tău deoarece procesul este ghidat de către tine, el este doar un însoţitor şi un suport.

Terapeutul
Terapia se focusează pe vindecarea durerilor, disfuncţiilor cognitive şi emoţionale ale unui individ sau a unui grup. Este ancorată în trecut şi în reintepretarea acestuia pentru o mai bună funcţionare în prezent.

Coachingul se focusează pe acţiune, pe dezvoltarea şi implementarea unei strategii pentru a atinge un obiectiv specific. Deşi poţi obţine rezultate similare în cadrul ambelor practici, cele doua diferă foarte mult ca şi abordare.